İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Ev satın alacaklar, sahip olduğu dairenin bulunduğu bina yenilen ve yeni evine taşınacak hak sahipleri için metrekare hesabı ayrı bir önem taşıyor. Bir evin metrekaresi brüt ve net olarak hesaplanır. Evin net metrekaresi gerçek oturma ve yaşama alanını kapsıyor.

Birinci el daire satın alanlar evin tümünün ve konut projesinde odalardan salona, mutfaktan banyoya, antreden koridora kadar detaylı olarak metrekare bilgisini edinebiliyor. Sıfır daire alacak kişiler kadar ikinci el bir daire sahibi olacaklar da evin net metrekaresini kendileri hesaplayabilir. Eksper bir firmanın bu hizmetinden yararlanmak ta mümkündür.

Metrekare Hesabı İle İlgili Bunları Biliyor musunuz?

İşte evin net metrekaresini hesaplama yöntemi ve metrekare hesabı ile ilgili bilmeniz gerekenler;

  • Bir konutun tüm alanlarının toplamı anlamına gelen brüt metrekare, kaba hesapla, net alanın yüzde 15-25 fazlasına denk geliyor.
  • Net metrekare, evin kullanılabilen gerçek alanını gösteriyor. En kısa tanımıyla “kullanılabilir alan” diye biliniyor.
  • Net metrekare, bir dairede her odanın, mutfak ve banyonun duvardan duvara sıvaları çıkmış olarak, süpürülebilir ve yürünebilir alanı olarak tanımlanıyor.
  • Buna göre konuttaki her bir oda, banyo, mutfak ve balkonun sıvaları da çıkmış olarak hesaplanan süpürülebilir ve yürünebilir alan, net alan oluyor.
  • Net metrekareyi iç ve dış olarak hesaplamak gerekiyor. İç net metrekare bir evin ıslak hacimleri, balkon ve teraslar dahil süpürülebilir ve yürünebilir alanlarının toplamına eşit oluyor. Dış net metrekare ise balkon ve teraslar dahil dış dört duvarının toplamını ifade ediyor.
  • Evin net metrekare hesabının içinde bulunmayanlar dairenin duvar kalınlıkları, merdiven ve asansör boşlukları gibi kullanılmayan alanlar.
  • Brüt metrekare hesabında ise bir evin tüm alanları dahil ediliyor. Brüt metrekare; apartmanın koridorları, oda bölmeleri, otoparkı, asansörleri, merdivenleri ve sosyal alanlarını içine alacak şekilde bir yapıda bulunan her şeyin hesaplanmasıyla elde ediliyor. Evin brüt metrekaresine ise duvarlar, kolonlar, sıva payları, merdivenleri, bağımsız bölümdeki balkonlar, teraslar, çıkmalar, çatı veya kat bahçeleri birlikte değerlendiriliyor.


Kategoriler
0507 661 22 55

fatihkalmaz.com, Tüm Hakları Saklıdır.

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir