İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Ev İnşaatı Yapmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ev İnşaatı Yapmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ev yapmak için gerekli izinler bulunmaktadır. Günümüzde gayrimenkule olan yatırım oranı oldukça artmaktadır. Gayrimenkul yatırımında en ekonomik olan arsa alıp üzerine ev yapmaktır. Ancak bu kişinin karar vermesi ile yapılabilecek bir durum değildir.Ev yapmak için gerekli izin ve belgelerin alınması gerekmektedir. Arsa üzerine ev yapılması hem ekonomik olarak avantajlı olarak görülmektedir. Hem de mülk sahibinin isteğine göre ev yapmasını sağlamaktadır. Arsa üzerine ev yapılmasının çok tercih edilmesinin sebebi de bireylerin kendi zevkine göre ev yaptırabilmesidir. Öncelikle arsa üzerine ev yapılabilmesi için arsanın imarının olması gerekmektedir. Arsa üzerine ev yapmaya karar verdiyseniz ilk yapılması gereken arsanın imarının kontrol edilmesidir.

Arsaya Ev Yapmak İçin Nereden Hangi İzinler Alınmalıdır?

Arsa üzerine ev yapmak için ilk yapılması gereken mimari projenin hazırlanmış olması ve belediyenin imar birimine başvurularak imar ve inşaat ruhsatı alınması gerekmektedir. İnşaat ruhsatı alınmadan inşaata başlanamaz. İnşaat ruhsatı alınması için de yine birtakım belgelerin alınması gerekmektedir.

Bu belgeler şunlardır;

Ruhsat başvurusu yapıldığına dair ruhsat başvurusu dilekçesi
Arsanın tapusu
Belediyeden alınmış arsanın imar durumunu gösteren belge
Kadastrodan alınmış aplikasyon belgesi
Yapılmak istenen yapıya ait onaylı mimari proje
Mimarlar odasından alınmış sicil belgesi
Zeminin uygun olduğuna dair zemin raporu
Yapının sıhhi tesisata uygun olduğuna dair onaylı sıhhi tesisat projesi
Yapının elektrik çekilmesine uygun olduğuna dair onaylı elektrik tesisatı projesi
Yapı müteahhit tarafından yapılacak ise müteahhit ile ilgili birtakım belgelerde gereklidir.

Arsa Üzerine Yapılan İnşaatın Tamamlanma Süresi

Arsa üzerine ev yapılması için bütün belgeler alındıktan sonra inşaat ruhsatı alınır. İnşaat ruhsatı alındıktan sonra da bu inşaatın başlanması ve tamamlanması için de mutlaka belirli bir süre vardır. Bütün bu işlemlerde yasal düzenlemeler vardır. Yasal düzenlemelere göre ruhsat alındıktan sonra 2 yıl içinde inşaata başlanması ve 5 sene içinde de inşaatın tamamlanması gerekmektedir. Bu şartlara uyulmadığı takdirde ruhsat geçerliliğini kaybeder. Bu durumda tekrar ruhsat alınması gerekmektedir.

Arsa Üzerine Yapılan İnşaat Tamamlandıktan Sonra Alınması Gereken İzinler

Yukarıda belirtmiş olduğumuz bütün durumlar sadece inşaata başlanması için gerekli olan belgelerdir. İnşaat tamamlandıktan sonra da birtakım belgelerin alınması gerekmektedir. İnşaat tamamlandıktan sonra da kat mülkiyeti tapusu alınması gerekmektedir. Kat mülkiyeti tapusundan önce de mutlaka iskan belgesi alınması gerekmektedir. İskan belgesi için de yine ilgili belediye birimlerine başvuru yapılması gerekmektedir. İnşaat tamamlandıktan sonra gayrimenkulün projeye uygun olup olmadığının denetlenmesi gerekmektedir.

İskan belgesi için ilgili belediyeye başvuru yaptıktan sonra ilgili belediyeden ekipler tarafından inşaatın ruhsat alınan projeye uygun olup olmadığı denetlenmektedir. Belediye ekipleri projeye uygun olduğunu yasal olarak aykırı bir durum olmadığını tespit ettikten sonra iskan belgesi verilmesini uygun bulmaktadır.

Binaya iskan alındıktan sonra da kat tapularını almak için gerekli süreç için başvuru işlemleri yapılabilir. İskan belgesi verilmeyen yapılarda inşaat yapılan alan tapu da yine arsa olarak görünmeye devam eder. Bu durumda kaçak yapı sorunlarının başlıca nedenlerindendir. Belediye ekiplerince iskan uygun bulunmazsa sorun bulunan yerler tespit edilir ve bu durumların düzeltilmesi gerekir. İskanda sıkıntı çıkan yerlerin düzeltilmesi için de yine belli bir süre verilecektir. Bu süreç içerisinde mutlaka tespit edilen aksaklıkların düzeltilmesi gerekmektedir. Bu süreçte bu aksaklıklar düzeltilmezse bina kaçak yapı olacak ve yıkım süreci başlatılacaktır. Bu aşamada bütün işlemler yasal olarak başlatılacaktır. Yapılan bütün masraf ve emekte boşa gidecektir. Bu sorunlarla karşılaşmamak için bütün bu yasal sürecin eksiksiz uygulanması gerekmektedir.



Kategoriler
0507 661 22 55

fatihkalmaz.com, Tüm Hakları Saklıdır.

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir